2013. december 23., hétfő

Ünnepi desszert: mézeskalács (Recept)

Akárcsak a karácsonyfa, az otthon elkészített fahéjas és szegfűszeges illatú mézeskalács is a szent ünnep egyik elmaradhatatlan, nélkülözhetetlen kelléke. 


2010-ről nincsenek "ésszel fogható" emlékeim, azt viszont biztosra állíthatom, hogy családunkban immár harmadik éve a karácsonyi készülődés, az ünnepre való ráhangolódás egyik legjelentősebb mozzanata a meghitt zenei aláfestés melletti mézeskalácssütés.  

A cukrászkodás remek alkalom arra, hogy "hivatalosan" felforgassuk fenekestül a házat, hogy minden erőnkkel és tudásunkkal azon legyünk, hogy egy viszonylag egyszerű konyhai művelet a végletekig bonyolódjon.

Anyának nincs könnyű dolga, hisz nemcsak én, hanem Vikici is ragaszkodik ahhoz, hogy közel legyen az akcióhoz. Nagyon közel: mézben, lisztben és cukormázban könyékig, és mivel Ő még pici ahhoz, hogy jó rálátással bírjon a konyhai asztalon és pulton zajló eseményekre, hamar frusztrálttá lesz, amit igyekszik azon nyomban a világ tudtára hozni. Nesze neked, meghitt zene!

Hiába csapkodják játékhullámok a szomszédos gyerekszoba falait, Kékszem figyelmét ilyenkor szinte lehetetlen elvonni. Sütni akar Ő is, punktum!

A féktelen hisztinek csak egy módszerrel lehet véget vetni: korrumpálással.
No, de nem szaporítom tovább a szót, bizonyára már a naplójegyzet címétől összefutott a nyál a szátokban, íme hát a recept, ami után elkészült a cukormázas mézvarász.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg kristálycukor 
  • 35 dkg margarin 
  • 2 teás kanál szódabikarbóna 
  • 3 tojás 
  • 25 dkg méz 
  • 1 mézeskalács fűszerkeverék, amit házilag is elkészíthető, sőt ezt ajánlom, ehhez hozzávalók: 2 kávéskanál őrölt fahéj, 2 kávéskanál narancshéj és 2 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja

Mézeskalács műhely és a székelybajszos hóember.

Elkészítés: A mézet a fűszerkeverékkel felforraljuk, lekapcsoljuk, de még forrón hozzáadjuk és egyenletesen elkeverjük a margarint. Kicsit hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat egészben felverjük a cukorral. A liszt feléhez hozzáadjuk a szódabikarbónát, ezt hozzáöntjük a tojásokhoz, utána jön a mézes keverék, meg a többi liszt.

Magam díszítette mézes-csodák.
Összedolgozzuk és egy éjszakára hütőbe tesszük. Másnap a tésztát fél cm vastagságúra kinyújtjuk, de ne vékonyabbra, ellenben kemény lesz a süti, kiszúrjuk formákkal, díszítjük magvakkal (vörös lencse, szezámmag, tökmag, napraforgómag vagy szegfűszeg). A tésztát szaggatás és sütés előtt tojássárgája és víz keverékével kell megkenni, hogy szép fényes legyen. Közepes lángon kb. 15 percig sütjük.

Sütés után lehet díszíteni cukormázzal, ehhez hozzávalók:
1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé vagy ecet.
A hozzávalók listájáról lemaradt a nagy adag szeretetet, de tudatosan hagytam
ki, tudom, minden jó háznál megfelelő mennyiségben kerül a tésztába.
Névre szóló szívküldi.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: